[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Државен 2012  XML
Forum Index » Државни натпревари
Author Message
vavioJoined: 25/02/2010 14:40:01
Messages: 25
Offline

obi1kenobi wrote:
vavio wrote:
ај еве и јас некој коментар да додадам во врска со програмирањето
глобалните променливи се лоша работа за програмирање...


Во генерала да, ама на натпревари се ок се додека ги држиш под контрола. Тоа повеќе се однесува на големи проекти, кога не знаеш кој код од каде може да ти чачка во глобалните променливи...


без разлик дали се работи за голем или мал проект, би потрошил неколку секунди да предадам во функција некој променливи, отколку да користам глобални променливи.
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Во 100 линии код нема шанси да се заебеш со тоа, треба да си ептен труп.
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

vavio wrote:
obi1kenobi wrote:
vavio wrote:
ај еве и јас некој коментар да додадам во врска со програмирањето
глобалните променливи се лоша работа за програмирање...


Во генерала да, ама на натпревари се ок се додека ги држиш под контрола. Тоа повеќе се однесува на големи проекти, кога не знаеш кој код од каде може да ти чачка во глобалните променливи...


без разлик дали се работи за голем или мал проект, би потрошил неколку секунди да предадам во функција некој променливи, отколку да користам глобални променливи.


На натпревар буквално секоја секунда се важи, така да некои правила како на пример ова се малце... флексибилни Ако веќе таква ти е логиката, тогаш треба да пишуваш и коментари и документација за секоја функција, да го проверуваш влезот дали е валиден и променливите да ги именуваш со долги и описни имиња наместо i,j,x,y,a,b
Viki_PJoined: 17/02/2011 16:14:37
Messages: 1
Offline

Aj ako mozi nekoj da ja postira prikaznata so se citase na zatvoranjeto na drzavniot za vtoroodelenceto.
 
Forum Index » Државни натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team