[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Aдреса - Тест Натпревар  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
MihajloJoined: 25/02/2012 19:10:51
Messages: 8
Offline

http://mendo.mk/Task.do?id=108

Некоја идеја за задачата?

This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2012 16:47:09

bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Brute-force.
Проби ги сите комбинации за ИП адреси.
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline
Aj ako moze nekoj neka vidi shto e problemot so mojot kod?

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

@filip_bujaroski: не ти чини проверката на првиот дел (А) од адресата "A.B.C.D", бидејќи ги земаш цифрите во обратен редослед - наместо од 0 до i-1, треба да се движиш од i-1 до 0. Исто, имаш грешка во проверката на тоа дали еден дел од адресата почнува со 0. Еве го (средениот) код:

Инаку, кодот делува некако несреден. Пробај да користиш функции - имаш делови од кодот кој се повторуваат по неколку пати.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2012 22:38:28

filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Tochno deka imam greshka za proverkata na A od stringot, megjutoa, ne sfakjam zoshto imam greshka vo proverkata za 0?

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
MihajloJoined: 25/02/2012 19:10:51
Messages: 8
Offline

Ако не му е мака на некој, ќе можи да го образложи кодот на Филип?
Vikjan94Joined: 22/02/2011 20:11:00
Messages: 27
Offline

Ќе ти објаснам јас како ја решив задачата. Доста слично е, затоа.
Со три for-циклуса ќе го одредуваш местото на точките (имаш 3 точки)
Првата точка може да биде после првата цифра, после првите две или после првите три цифри (четирицифрените броеви формираат невалидна адреса). Втората точка почнува од првата+1, а третата од втората+1.
После тоа ги земаш броевите кои се наоѓаат помеѓу точките и за сите четири броја проверуваш дали ги исполнуваат условите дадени во задачата (да бидат во интервалот [0,255], да немаат водечки нули ако се повеќецифрени итн.)

Се надевам дека ти помогнав
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Јас имам решение со дфс, после секое точка пуштам дфс за да земе 1,2 или 3 цифри од адресата. Ако првата цифра е 0, пуштам само да земе 1 цифра.
MihajloJoined: 25/02/2012 19:10:51
Messages: 8
Offline

@vikjan94 Да ми помогна, фала..
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Kade mi e greskata pri proverkata za 0?
Izvinete shto gi prasuvam po 2 pati istite prasanja, ama ne dobiv odgovor prethodniot pat

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

filip_bujaroski wrote:Kade mi e greskata pri proverkata za 0?
Izvinete shto gi prasuvam po 2 pati istite prasanja, ama ne dobiv odgovor prethodniot pat

Па, еве да видиме за еден дел од адресата (другите треба слично да ги поправиш):

треба да биде

(q>10) е проверка за тоа дали има повеќе од 2 цифри во овој дел од адресата (да не е делчето точно '0')
cifri[i]==0 (ти имаш cifri[i-1]==0 ??) е проверка за тоа дали првата цифра е 0

Ти проверуваш, на пример, за адресата A.B.C.D, дали B>=10 (tmp >= 10), но тоа е комплетно неважно - 9.05.05.05 не е добра адреса.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/03/2012 01:12:11

filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Tachno
Sfativ sega
fala mnogu

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
shellcodeJoined: 17/02/2012 00:48:59
Messages: 30
Offline

@bedzo може да го постираш решението со дфс за задачава? Имам проблем со имплементација на дфс во вакви задачи
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

shellcode wrote:@bedzo може да го постираш решението со дфс за задачава? Имам проблем со имплементација на дфс во вакви задачи

 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team