[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Задача Карти  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
gt5505Joined: 09/02/2010 14:47:17
Messages: 5
Offline

Проблемот е што ми дава Runtime Error (излезен код различен од 0), мислев да не е бидејќи немав return 0 - ставив па пак не бива.
100 пати ја проверив со 100 различни вредности и ми дава точно и не печати ништо друго освен (точен) резултат, па што може да биде проблемот ?
Bojan KostadinovJoined: 08/10/2009 13:56:21
Messages: 89
Offline

gt5505 wrote:Проблемот е што ми дава Runtime Error (излезен код различен од 0), мислев да не е бидејќи немав return 0 - ставив па пак не бива.
100 пати ја проверив со 100 различни вредности и ми дава точно и не печати ништо друго освен (точен) резултат, па што може да биде проблемот ?


Ископирај го тука изворниот код, некој ќе ја изврши задачата и ќе види каде е проблемот...
Вака на памет тешко дека може некој да ти помогне (освен некој од модераторите да земе да го бара кодот низ системот, али тоа тешко дека ќе се случи )
gt5505Joined: 09/02/2010 14:47:17
Messages: 5
Offline

Еве го кодот од моето решение:


This message was edited 1 time. Last update was at 17/03/2010 21:13:08

Bojan KostadinovJoined: 08/10/2009 13:56:21
Messages: 89
Offline

Јас го испратив истово решението и поминува на сите тест-примери!

Дали е ова решението што ти враќа резултат RTE или ... ?
NocturneJoined: 31/01/2010 13:10:15
Messages: 10
Offline

#

This message was edited 1 time. Last update was at 03/04/2014 20:25:39

gt5505Joined: 09/02/2010 14:47:17
Messages: 5
Offline

Хм..да ова истото беше и ми го даваше гореспоменатиот ерор...Сега го прифаќа...лол не знам зошто тотално истото беше али ок е нема веза - solved.
vasjaJoined: 17/02/2010 19:49:40
Messages: 9
Offline

Hmm ja mozgam ja mozgam i ne mi teknuva. Ako moze nekoj da kaze kako se resava bi vi bil mnogu blagodaren TNX
Bojan KostadinovJoined: 08/10/2009 13:56:21
Messages: 89
Offline

gt5505 wrote:Хм..да ова истото беше и ми го даваше гореспоменатиот ерор...Сега го прифаќа...лол не знам зошто тотално истото беше али ок е нема веза - solved.

Голем проблем е доколку на истото решение еднаш дава системот RTE а еднаш поминува на сите тест-примери.

Можеш ли да провериш дали е баш истото решение (имаш од главното мени -> линк Решенија), најди го таму решението што враќа RTE и провери дали е исто (или ископирај го тука - ние да видиме)... Вака излегува дека системот не чини - еднаш вика OK а еднаш RTE...
vasjaJoined: 17/02/2010 19:49:40
Messages: 9
Offline

Otprilika mi e jasno od kodov ama ne sum siguren.
Ova e nesto kako dinamicko... Od sekoja karta imame 2 opcii , ili prevrtuvame K karti na levo ili ne prevrtuvame. Od tie 2 opcii ja zemame najmalata. Taka nekako? A povikuvas flip za 1 i 0 sto znaci probuvas da gi naprais site karti 1 ili site karti 0. Taka?
Ama sea tuka se gubam negde plssss help
Bojan KostadinovJoined: 08/10/2009 13:56:21
Messages: 89
Offline

vasja wrote:Otprilika mi e jasno od kodov ama ne sum siguren.
Ova e nesto kako dinamicko... Od sekoja karta imame 2 opcii , ili prevrtuvame K karti na levo ili ne prevrtuvame. Od tie 2 opcii ja zemame najmalata. Taka nekako? A povikuvas flip za 1 i 0 sto znaci probuvas da gi naprais site karti 1 ili site karti 0. Taka?
Ama sea tuka se gubam negde plssss help


Размисли доколку знаеме првата карта дали ќе биде 1 или 0, колку опции имаме понатака за 2рата, итн...

This message was edited 1 time. Last update was at 18/03/2010 13:10:05

gt5505Joined: 09/02/2010 14:47:17
Messages: 5
Offline

vasja wrote:Otprilika mi e jasno od kodov ama ne sum siguren.
Ova e nesto kako dinamicko... Od sekoja karta imame 2 opcii , ili prevrtuvame K karti na levo ili ne prevrtuvame. Od tie 2 opcii ja zemame najmalata. Taka nekako? A povikuvas flip za 1 i 0 sto znaci probuvas da gi naprais site karti 1 ili site karti 0. Taka?
Ama sea tuka se gubam negde plssss help


Функцијата флип ги врти картите според wnt - ако е 0 пробува да ги стави сите 0, исто за 1. Работата е во тоа што не смее ниедна операција К да се повтори двапати тоа би било како воопшто да не сме направиле ништо а нити редоследот на операциите не е важен, нека имаме Пк операции каде Пк е врушност да се превртат картите a[k], a[k+1], до a[k+n-1] и ако низата е а[1] до a[M] тогаш почнува од а1 и ако а1==0 тогаш знаеме дека нема потреба да го извршуваме П1 и одиме на а2 и гледајќи дали е 1 или 0 на исти начин заклучуваме дали ќе вршиме вртење на картата или не.

Не знам динамичко, а пак во оваа задача и не е ни потребно бидејќи решението е едноставно.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/03/2010 23:28:09

NocturneJoined: 31/01/2010 13:10:15
Messages: 10
Offline

#

This message was edited 1 time. Last update was at 03/04/2014 20:25:25

ac1dJoined: 14/02/2010 13:33:00
Messages: 64
Offline

Постои ли брз ефикасен начин да одредам дали има помалце операции ако картите ги направам затворени или отворени затоа што кога ги правам еднаш отворени еднаш затворени ми паѓа на време за последните 2 тест примера ... ?
igorkulevJoined: 08/10/2009 22:52:46
Messages: 8
Offline

Постои. Да не се повторувам, мислам дека Nocturine има добро објаснето. Алгоритмот работи во линеарно време.
FilipbitolaJoined: 19/03/2010 15:33:18
Messages: 32
Offline

Nocturne wrote:
vasja wrote:Otprilika mi e jasno od kodov ama ne sum siguren.
Ova e nesto kako dinamicko... Od sekoja karta imame 2 opcii , ili prevrtuvame K karti na levo ili ne prevrtuvame. Od tie 2 opcii ja zemame najmalata. Taka nekako? A povikuvas flip za 1 i 0 sto znaci probuvas da gi naprais site karti 1 ili site karti 0. Taka?
Ama sea tuka se gubam negde plssss help


Da pretpostavime deka site karti treba da gi svrtime da bidat edinici.
Toga6 ako naideme na nula trgnuvaj8i od po4etokot, nema zo6to da se pra6uvame dali da ja svrtime ili ne.
Taa nula posekako 8e mora da bide svrtena, pa ja vrtime nea i plus (K-1)-te karti posle nea
(bidej8i niv mora da gi svrtime)

Na primer slednava niza : 0010100, K=3, sakame da ja napravime 1111111.
Ja gledame prvata nula. Za da se svrti vo kec ima samo EDEN na4in, a toa e
da gi svrtime prvite 3. Nema logika da ja ostavame nesvrtena, koga podocna
pak bi trebale da i' se navratime , da ja svrtime, a so toa i da gi svrtime prvite 3.

Ja dobivame nizata : 1100100.
Sega ja gledame narednata nula, toa e nulata na pozicija 3. Za da ja napravime
kec povtorno ima samo EDEN na4in, a toa e da gi svrtime kartite na pozicii 3,4 i 5.
Nema logika da ja 'potfatime' tretata nula od pozicija 2 ili 1 zatoa 6to vo toj slu4aj
bi go povtorile svrtuvanjeto na 1vata ili 2rata karta, a toa ne e pametno.

Algoritmot e prost : trgnuvame od po4etok i odime do N-K i ako naideme na nula , ja menuvame vo kec
(nezavisno od toa 6to promenata 8e se odrazi na narednite K-1 karti)a od kade znaeme dali treba da se svrti na 1 ili na 0?
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team