[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Цифри задача државен 09  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
PerezJoined: 18/10/2014 18:53:59
Messages: 93
Offline

http://mendo.mk/Task.do?id=19
Идеја ?!
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 446
Offline

Perez wrote:http://mendo.mk/Task.do?id=19
Идеја ?!


Бројот 2^60 нема ни 20 цифри, така да можеш да ги испробаш сите подмножества од почетните цифри од бројот и да видиш кој број ќе има точен број на цифри и е најголем. Значи, ако почетниот број е 158, можеш да ги испробаш 1, 5, 8, 15, 18, 58, 158, да видиш кој има соодветен број цифри (зависно од К), и кој е најголем од нив.

Друг начин е следниот: Бидејќи знаеш колку цифри треба да има конечниот број, можеш прво за првата да разгледаш дали може она да е 9, 8, 7, 6, 5, ... додека не најдеш можна вредност (проверуваш така што го наоѓаш најраното појавување на цифрата, за да ти останат што повеќе цифри за понатаму).
PerezJoined: 18/10/2014 18:53:59
Messages: 93
Offline

Дали е возможно со овој начин
Го зимаме примерот
12345654321 6
Е сега сакам да проверам кој е максималниот број од [i, s.size()-1] и тоа да ми се зачувува во низа
и имаме
arr[]={6, 6 ,6, 6, 6, 6, 5 ,4, 3 ,2 ,1}
е сега проверувам за секоја цифра дали е еднаква со елементот во низата ( не знам да објаснувам ...) ,односно s[i]==arr[i] , ако не е тогаш тој број да се скрати (избрише)
значи
6==1 ? не 1 бриши (2345654321) уште 5 бришења ни останаа
6==2? Не 2 бриши( 345654321) 4
6==3 ? Не 3 бриши ( 45654321) 3
6==4 ? Не бриши 4 (5654321)2
6==5 ? Не бриши 5 (654321)1
6==6 ? Да продолжи
5==5 ? Да Продолжи
4==4 ? Да продолжи
3==3 ? Да продолжи
2==2? Да продолжи
1==1? да продолжи
Провери дали имаме уште бришења да имаме бриши s.size()-( сите тие уште колку ни останаа)
65432
Мислење ?

This message was edited 1 time. Last update was at 10/03/2018 19:13:10

MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 446
Offline

Perez wrote:Дали е возможно со овој начин
Мислење ?

Значи, за N=435 и K=1, низата ќе ти биде {5, 5, 5} и ќе ја избришеш четворката, така? Одговорот тука е 45, така да твојот алгоритам не функционира.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/03/2018 19:34:08

 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team