[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: Scratcher
Forum Index » Profile for Scratcher » Messages posted by Scratcher
Author Message
Благодарам за идејата, еве ја мојата имплементација

http://mendo.mk/Task.do?id=850

Немам никаква друга идеја за решавање на оваа задача освен со рекурзија(backtracking)
каде пробувам секој број од едната низа да го сведам во број од другата низа, а потоа рекурзивно решавам за следната состојба

Поконкретно, паѓа на овој тест пример

9
1 14 22 11 6 11 14 1 24
5
34 37 20 8 5

каде:

очекувано: 8
добиено: INT_MAX(не наоѓа решение)

Еве го кодот


Забелешка: На МЕНДО 9/20 се точни а останатите се погрешен резултат или надминат временски лимит
За која задача Распоред се работи?
MOI wrote:
Може да напишеме решение со динамичко програмирање (види решение подолу), или со рекурзија (бидејќи ако знаеме каква боја е претходниот прозорец, имаме само две опции за следниот, па сложеноста ќе биде 2^N).
Притоа, веројатно е полесно (бидејќи знаеме дека има три бои) да се размислува на начин што ќе извршиме некој алгоритам три пати (еднаш ќе поставиме првиот прозор да е една боја, па вториот пат некоја друга боја, итн), бидејќи тогаш лесно знаеме кои две бои може да е последниот прозор.

Исто, можеш да побараш, мислам дека има уште една тема на форумов за задачава.


Значи сложеноста на алгоритамот многу би се намалила доколку имавме варијација кога последниот прозорец НЕ би бил "соседен" со првиот.

За 3 бои сложеноста би била околу O(9*n) или O(n*m) ако m е број на бои.
MOI wrote:

Сигурно сум ја решил, ама незнам колку лесно ќе го најдам првиот код. Еве нешто што најдов во историја на испратени решенија, ама дали е од мене или сум поправал код на некого за конкретново решение....


Фала многу.
MOI wrote:
Функцијата pow е проблемот (работа со реални броеви). Пробај напиши си своја, на пример додади го ова на почеток на програмата:

Мислам дека има повеќе слични теми на форумов, како оваа http://mendo.mk/jforum/posts/list/165.page


Ех фала многу, сега функционира. Јас па дури менав и библиотека место <cmath> ставив <math.h> а не ми текна моја pow функција да напишам.

Инаку ја имаш решено ти оваа задача? АКо да ќе можеш да споделиш? Чисто колку за споредба.

Фала многу уште еднаш.
Тест случаевите од 11 до 20 ги дава погрешни

Локално за тест случаевите 11 и 16 кодот го дава точното решение.

Што може да биде проблемот?
Благодарам многу за одговорот @despotovski01

Инаку, еве уште едно решение.

Се користи истата идеја за sweep алгоритамот.

@Perez

Благодарам за одговорот.

Инаку, проверив дека причината за runtime error-от е тоа што неможе да се иницијализира матрица [750000][750000]

Значи, останува да се најди сосема друго решение.

Ти ја имаш решено?
http://mendo.mk/Task.do?id=466

Дали има некој идеја за решение на задачата?

Досега стигнав до ова решение кое поминува само на првите 6 тест случаеви
а на останатите вади runtime error(претпоставувам заради матрицата city)
MOI wrote:Можеш и без тој услов. Ограничувањата се дадени за да знаете како ќе бидат направени тест случаите (тестовите) со кои ќе биде тестирана вашата програма.
Нема потреба да проверувате дали се истите исполнети или не (истите правила важат и на меѓународни натпревари).

Добро, ти благодарам за одговорите
MOI wrote:Смени

со


Наша грешка е ова . Ќе пробаме да средиме неделава (само за оваа задача важи - другите, би требало да, се OK).

Ти благодарам мноооогууу. Ми прифати. Иначе, можам и таб да користам, не е важно тоа, туку, имам уште едно прашање до вас:Дали можам оваа задача да ја решам и без тој условот:
Или пак, морам и тоа да го поставам?
obi1kenobi wrote:Печатиш табулатор ('\t') помеѓу броевите наместо празно место (' '). Никогаш на натпреварите не се користи табулатор освен ако тоа експлицитно не е наведено.

Добро, ќе пробам така, но и на претходната задача со име Квадрат и Куб печатев табулар и ми ја призна цела задача. Инаку, пак не ми го признава. Чаре?
Сакам да прашам зошто кога ја проверувам задачата дали ми е точна или не пишува дека има погрешен резултат, а точен ми е.
еве го кодот
 
Forum Index » Profile for Scratcher » Messages posted by Scratcher
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team