[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: addictus
Forum Index » Profile for addictus » Messages posted by addictus
Author Message
Не е доволно ефикасен кодот за голем број на натпреварувачи. Со 16 натпреварувача (да кажеме дека сите имаат различно знаење) имаш вкупно 16! = 20922789888000 различни начини да ги распоредиш. Во најлош случај (18 натпреварувачи, колку е ограничувањето) постојат вкупно 6402373705728000 различни начини. Временското ограничување е една секунда, за кое време е невозможно да се направат сите пресметки.

Во тренинг секцијата имаш лекции за споредба на алгоритми, можеш да научиш таму нешто повеќе околу сложеноста на алгоритмите и колку време треба да се извршат.
Линк до задачата

Ја имам скоро целата задача решена (работи кодот со првите 5 начини на распоредување на правоаголниците, дава точен резултат за тест примерот), само не знам како да ја најдам најмалата површина за 6тиот распоред. Помош?
Си ја најдов грешката. Еве го моето решение за оваа задача.
Damn, секогаш за глупи грешки барам помош на форумов.
Добро е, работи сега
Доколку некој го интересира, кодот е :
obi1kenobi wrote:Пушти ја во debugger задачата на примерот кај што јавува грешка и види барем на која линија е грешката. Тој излезен код е segmentation fault, така да некаде пристапуваш на недозволена мемориска локација.

11-ти ред, каде што почнува floodfill функцијата. Но таму не пристапувам на никаква променлива (пристапувам дури во 13ти ред, но и таму сите променливи кои ги отворам се валидни (ги пратев променливите со watch со дебагерот)).
Може некој да ми помогне да си ја најдам грешката за Овци?
Планирам да ја решам со flood fill но ми прави crash (враќа -1073741573 (0xC00000FD)) секогаш, не успеав да откријам во што е проблемот.
MOI wrote:
addictus wrote:Без проблеми кодов ми работи во било кој компајлер освен на сајтов (вадев и пробував тест примери). Проблемот е некаде во редовите 47 - 52 каде што би требало да го одредам најблискиот број кој е поголем до потребниот (на пример потребен е 99993 а 3 и 4 не се дозволени, да ми даде 99995). На било кој компајлер ми работи без проблеми и ми ги додава броевите 90,000 ; 9,000 ; 900 ; 90 ; 5 за да добијам финални 99,995 додека тука прави некои вариации со 89,999 ; 98,999 ; 99,899 ; 99,989 и слични. Променливата maxbroj има зададена почетна вредност 0, така да тоа не е проблемот. Исто така ги проверував вредностите на broj[j]*pow(10,broj.size()-j-1) и исто така тие се нормални, така да не сум сигурен што би можело да го предизвикува проблемот.
Задачава ми поминува на 6 од 10 тест примери, а на code::blocks / ideone ми поминува на другите примери.


Провери тука: http://mendo.mk/jforum/posts/list/165.page
Вториот пример (само тој го проверив) не дава точен резултат ни на МЕНДО ни на Ideone.com. Сигурно ли ти е ова најновото решение?

Ми паѓаше на 2/8/9/10. На вториот пример паѓаше за друга причина (лесно поправив), а 8/9/10 паѓаше заради pow. Направив своја функција за степенување што враќа integer и ми помина.
Фала!
Може некој да ми помогне да ја најдам грешката во мојот код?


Без проблеми кодов ми работи во било кој компајлер освен на сајтов (вадев и пробував тест примери). Проблемот е некаде во редовите 47 - 52 каде што би требало да го одредам најблискиот број кој е поголем до потребниот (на пример потребен е 99993 а 3 и 4 не се дозволени, да ми даде 99995). На било кој компајлер ми работи без проблеми и ми ги додава броевите 90,000 ; 9,000 ; 900 ; 90 ; 5 за да добијам финални 99,995 додека тука прави некои вариации со 89,999 ; 98,999 ; 99,899 ; 99,989 и слични. Променливата maxbroj има зададена почетна вредност 0, така да тоа не е проблемот. Исто така ги проверував вредностите на broj[j]*pow(10,broj.size()-j-1) и исто така тие се нормални, така да не сум сигурен што би можело да го предизвикува проблемот.
Задачава ми поминува на 6 од 10 тест примери, а на code::blocks / ideone ми поминува на другите примери.
 
Forum Index » Profile for addictus » Messages posted by addictus
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team