[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: vavio
Forum Index » Profile for vavio » Messages posted by vavio
Author Message
Иванбт wrote:dali so prigovor mozhe da mi se rachuna drugoto predhodno pushteno reshenie na zadacha ? bidejki sum napravil utka .. sum postavil reshenie od drugata zadacha :S


http://mendo.mk/download/pravila_2013.pdf
приговорите не смее да се однесуваат на какви било
поправки во предадениот код на натпреварувачот, со кои евентуално би работела
програмата
obi1kenobi wrote:Наместо асоцијативни мислиш на секвенцијални, нели? Асоцијативни = map, set итн...

моја грешка
сум мислел на вектори, ама сум пишувал за друго
еве детален одговор зошто за јавува проблемот
Кога предаваш низа на функција, се предава само почетната локација од низата (нултиот елемент)
sizeof(a) ни враќа 4 бајти и кога ќе се подели со sizeof(int) - исто 4 бајти се добива еден и програмата гарант ти го враќа првиот елемент (не ми е истестирана програмата, но гарант така е излезот). Кога планираме да предаваме низа на функција, треба да се предаде крајната локација или колкав е бројот на елементи од низата.
За да немаш проблеми вакви на натпревари и во понатамошни солуции, практикувај да ги користиш асоцијативните контењери кои сами си ја средуваат оваа работа
Дај кажете што се случило со квалификационите натпревари за ЈБОИ и шо задачи се паднале
Че можи некој hint за оваа задача (на пример кој алгоритам можи да се употреби)?
џабе сега револт и слични работи
то е то, требало тогаш да се мисли
obi1kenobi wrote:
vavio wrote:
ај еве и јас некој коментар да додадам во врска со програмирањето
глобалните променливи се лоша работа за програмирање...


Во генерала да, ама на натпревари се ок се додека ги држиш под контрола. Тоа повеќе се однесува на големи проекти, кога не знаеш кој код од каде може да ти чачка во глобалните променливи...


без разлик дали се работи за голем или мал проект, би потрошил неколку секунди да предадам во функција некој променливи, отколку да користам глобални променливи.
bedzo wrote:Еве го средив кодот, додадов функција за да проверува дали е валидно да ги направи чекорите и плус го разделив кодот на делови за да биде појасен.

и како може да го ставам линкот од викито како хиперлинк под Регионален таму?


ај еве и јас некој коментар да додадам во врска со програмирањето
глобалните променливи се лоша работа за програмирање...
За влезот:
4
ab
de
gh
aab

не ми е јасно зошто "aab" не би се поткастрил во "a"?
dzonovM wrote:оооо благодарам прилепчанец
немаше никогаш да ми текне
чудно шо уствари ги печате локално ..


во зависност од компајлерот, зависи и дали ќе даде грешка или не
ај види пробај овој ред

for(int i=n; i>=0; i--)

да го измениш во

for(int i=n-1; i>=0; i--)

Бидејќи ако пишиме "int niza[5]", ќе ни направи низа од 5 елементи со индекси 0, 1, 2, 3, 4
7

3 8

8 1 0

2 7 4 4

4 5 2 6 5

Како што е даден тест примерот, почнуваш од последниот ред и секои два соседни ги проверуваш со елементот кој граничи со двата и проверуваш кој од нив е поголем па го додаваш на елементот кој граничи со нив
На пример: 4 и 5 (од последниот ред), поголем е 5 па го додаваш на 2; 5 и 2 , поголем е 5 па го додаваш на 7; 2 и 6 , поголем е 6 па го додаваш на 4; 6 и 5 , поголем е 6 па го додаваш на 4;
Наредниот изглед ќе биди
7

3 8

8 1 0

7 12 10 10
Редот n го изоставаме, па постапката ја повторуваме со редот n-1;
7

3 8

20 13 10
Истата постапка се повторува со додека не се стаса до првиот ред
7

23 21
За на крај, да остани само првиот ред
30

Ете го оптималниот збир
Кога ќе се одржи државниот натпревар за напредна група (на 27, 28 или 29) ?
Прашувам бидејќи на 28.04 се одржува натпреварот „Народна Техника“
хахах
мајтап си направивте со мене
ако нешто е од мене решено нема причина зошто да немам пристап при решавањето
но како и да е само прашав, а не дојдов да поставувам нови правила
правилата си се правила и тука се за да се почитуваат
дали при решавањето на задачите на натпреварите имаме пристап до претходно решените задачи од наша страна?
 
Forum Index » Profile for vavio » Messages posted by vavio
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team