[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Задача Помош  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
toneJoined: 08/12/2011 17:57:31
Messages: 13
Offline

Испраќам решение ми враќа 0/20 од кои 4 надминат временски лимит и 16 погрешен резултат. Симнувам 2 тест примери од кои 1 со надминат временски лимит и еден со погрешен резултат и двата ги вади точно моментно. Што би можел да биди проблемот? програмирам во Pascal.
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Дај го кодот - да видиме што правиш.
toneJoined: 08/12/2011 17:57:31
Messages: 13
Offline

[code]program pomos;
var
ime:array[1..100]of string;
a:array[1..100,1..2]of longint;
c:char;
i,n,k,q,m,min,minpoz:longint;
function pomal(a,b:integer):integer;
begin
if a<b then pomal:=a else pomal:=b
end;
function minimum(a,b,vkupno,krajno:integer):integer;
var
n,br:integer;
begin
n:=vkupno; br:=0;
while n>(krajno) do begin
if (n div 2)>=krajno then begin
br:=br+pomal(b,(n div 2)*a);
n:=n div 2;
end else begin
br:=br+(n-krajno)*a;
n:=krajno;
end;
end;
minimum:=br;
end;
begin
for i:=1 to 100 do ime[i]:='';
readln(n,m);
readln(k); min:=10000000;
for i:=1 to k do begin
repeat
read(c);
if c<>' ' then ime[i]:=ime[i]+c;
until c=' ';
read(a[i,1],a[i,2]);
end;
for i:=1 to k do begin
q:=minimum(a[i,1],a[i,2],n,m);
if q<min then begin
min:=q;
minpoz:=i;
end;
end;
writeln(ime[minpoz],' ',min);
readln();
end.

This message was edited 2 times. Last update was at 21/09/2012 19:54:32

MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Смени integer (на неколку места имаш ставено) во longint.

И прочитај што има тука напишано:
     http://mendo.mk/download/greski.pdf

Инаку, кога ставаш код, добро е да стиснеш на копчето "Code" - за да изгледа поубаво (и да е почитливо за другите).
toneJoined: 08/12/2011 17:57:31
Messages: 13
Offline

Благодарам, прв пат пишувам на форумов и не ги знам баш правилата. Инаку ги сменив во longint и сега нема поминат временски лимит туку освен првиот сите ги враќа погрешен одговор а на вториот и на четвртиот локално враќа точен, за другите не гарантирам. Мислам дека проблемот настанува околу repeat until ама не сум сигурен.
toneJoined: 08/12/2011 17:57:31
Messages: 13
Offline

Само што го пробав и седмиот тест пример и на него локално враќа точен резултат значи има некој проблем со компајлерот.
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

tone wrote:Благодарам, прв пат пишувам на форумов и не ги знам баш правилата. Инаку ги сменив во longint и сега нема поминат временски лимит туку освен првиот сите ги враќа погрешен одговор а на вториот и на четвртиот локално враќа точен, за другите не гарантирам. Мислам дека проблемот настанува околу repeat until ама не сум сигурен.


Не си ги сменил сите integer во longint - верувај ми, проверив
toneJoined: 08/12/2011 17:57:31
Messages: 13
Offline

Извини што ти го губев времето со крајно банална работа, стартов на форумов ми е полош од Ливерпул Во ред е сега, Фала уште еднаш
MODDIJoined: 27/12/2017 18:17:00
Messages: 39
Offline


Ја решавав задачава, ми работи на 9 тест примери останатите ми ги вади погрешно, кај е грешката?!?!
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Ova mozes so rekurzija da go iskucas, odis po site elementi so rekurzija, ja proveruvas najoptimalnata operacija, vnimavas da ne go nadmines brojot na potrebni dokumenti .
HINT: Neka rekurzijata ima parametri, kolku ti trebaat, kolku ti preostanuvaat za procesiranje, kako i cena na usluga A, i usluga B za sekoja pozicija vo nizata.
I vo funkcijata samo gledas parnost...
Ako nesto ne raboti povtorno, pisi pak.
MODDIJoined: 27/12/2017 18:17:00
Messages: 39
Offline

Под колку ти требаат на што мислиш??
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

M, brojot na celni dokumenti

This message was edited 1 time. Last update was at 05/03/2019 21:41:36

MODDIJoined: 27/12/2017 18:17:00
Messages: 39
Offline


Пишував нешто вака, ми вади точно на првите два тест примера
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Daj mi 2 min da go razgledam
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Eve popraven kod:
Ne ti treba index, samo proveruvas dali e pooptimalno da zemas edno po edno za cenata, ili pak da gi zemas so vtorata operacija

Se nadevam deka pomognav
Pozdrav
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team