[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Бакшиш  XML
Forum Index » Други натпревари
Author Message
ane_iJoined: 13/12/2012 21:42:37
Messages: 1
Offline

Почитувани

Имам прашање за задачата „Бакшиш„ (http://mendo.mk/Task.do?id=52.

Имено, во еден од тест примерите: сметка 1900, кеш на располагање 1000000, вашиот резултат изнесува 23, додека мојот е 20.

Ве молам да ми појасните кои се тие 23, кога 1900+5% = 1995; 1900+10% = 2090; Во овој опсег има само 20 вредности деливи со 5:

1. 1995
2. 2000
3. 2005
4. 2010
5. 2015
6. 2020
7. 2025
8. 2030
9. 2035
10. 2040
11. 2045
12. 2050
13. 2055
14. 2060
15. 2065
16. 2070
17. 2075
18. 2080
19. 2085
20. 2090
mileJoined: 31/12/2009 17:32:27
Messages: 92
Offline

Прочитај го текстот на задачата убаво.

Бакшишот треба да е помеѓу 5% и 10% од вкупната оставена сума, а не од основната сума. За конкретниот пример, добри се вредностите 2000, 2005, ..., 2110.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/02/2015 12:56:25

stevoJoined: 06/11/2012 14:51:14
Messages: 7
Offline

Некој хинт, како да ја подобрам брзината на оваа задача имам. На 6 тест случаи надминат лимит, друго се во ред..
addictus


[Avatar]

Joined: 08/10/2010 11:22:51
Messages: 23
Location: Куманово
Offline

stevo wrote:Некој хинт, како да ја подобрам брзината на оваа задача имам. На 6 тест случаи надминат лимит, друго се во ред..


Можеби би можеле повеќе да ти помогнеме доколку ни го дадеше кодот. Како и да е, кога го надминуваш временскиот лимит претпоставувам дека користиш циклуси. Постои начин задачата и без циклуси да се реши, размисли убаво.

Доколку ептен заглавиш, го имам решението објаснето тука

Решенија на задачи - aandevski.wordpress.com
[WWW]
 
Forum Index » Други натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team