[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
TV odmor  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Zdravo . Pls hint. Ne mi izleguva zadacava
http://mendo.mk/Task.do?id=115
Eve kod:
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

BATIR wrote:Zdravo . Pls hint. Ne mi izleguva zadacava

Покрај другите проблеми, ако добро разгледав (бидејќи набрзина го пројдов кодот) алчниот алгоритам кој го имаш искористено може да се употреби ако сакаме да најдеме максимален број на емисии (на пример), но не би работел секогаш точно за задачава (каде се бара вкупна должина на тие емисии).
Сепак, бидејќи N е поприлично мал број, не постојат којзнае колку состојби, така да можеш да пробаш нешто вака (и сакав да пробам да го изменам твојот код). Имај предвид дека наместо пар од час и минута, можеш да користиш само еден int (час*60 + минута), понатаму ги пробуваме сите можни емисии како први (со цел да знаеме за следните кога нив може да ги гледаме - т.е. во кој 24-часовен интервал), и потоа од кога ќе го искористиш алчниот алгоритам за активностите, можеш да направиш уште едно разгледување на сите емисии со цел да видиш дали некоја подолга емисија може да замени некоја помала. Ќе повторам, ова работи само бидејќи N е мал број па доколку ги разгледуваме сите емисии како први и слично ќе разгледаме доста од состојбите. Инаку за задачава е пологично нешто како динамичко програмирање.

 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team