[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: Goran1
Forum Index » Profile for Goran1 » Messages posted by Goran1
Author Message
Читањето и запишувањето треба да се од/во датотека или стандардно? Конкретно за Math Problem ме интересира.
Го средив проблемот, во функцијата наместо низа почнав да користам вектор и си работи добро.
Од неодамна работам во C++ и досега работев со низи, но без користење на vector. Сега имам проблем со користење на низи на кои не е позната однапред должината како аргументи кај функција. Еве еден наједноставен пример за функција за наоѓање најголем елемент во низа:


Секогаш ми ја враќа вредноста на првиот елемент. Ако може некој да ми даде совет како да го отстранам проблемот.
Однапред благодарам.
Дали некој може да ми каже зошто при печатењето кај некои тест примери ми дава некои дополнителни знаци како баклава и сл? Инаку зборовите се исправно поткастрени.

[/code]
Не ми е јасно зошто баш вака мора да се справам со тој дел. Се обидов влезот да ми биде
read(ime[i]);
readln(a[i],b[i]);[code]
но и така не работи. Ќе морам изгледа да ја користам функцијава. Некој што работи во Pascal ако има идеја како полесно да се справам со проблемов нека ми помогне. Инаку за ваков тип на проблем можно ли е да има толеранција на натпревар?
Не е, пробав и без тоа, пак не работи.
Ако може некој да ми каже што да променам во кодот (Pascal). Локално ми работи, но кога ја праќам ми дава Runtime Error на сите тест примери
[code]
Почнувајќи од предпослениот ред на секој член треба да го додаваш поголемиот од членовите кои што му се соседни во редот што е по него, пр
2

3 5
4 8 9
На 3 го додаваш 8, на 5 9. Потоа на 2 поголемиот од 3+8 и 5+9.
Како во Pascal откако ќе ги издвоиме карактерите, меѓу кои има и броеви, од даден string, потоа да применуваме операции кои важат за цели броеви над броевите кои ги имаме како карактери? На пример, ако имам влезен стринг кола3брзина23 и сакам да ги соберам 3+2+3=8.
Благодарам за сугестиите. 1 не го применував бидејќи сум нов на форумов и го немав забележано копчето Code, за 2 не ги разгледав коментарите до крај, туку само меѓу редови, бидејќи пристапот на решавање беше различен од мојот (со НЗС и НЗД) и првичното прашање не сметав дека е поврзано со мојот проблем (што е моја грешка) и се извинувам. Темата ја поставив првин во Pascal, но бидејќи потоа видов дека веќе има тема за истата задача решив да постирам и овде. Благодарам и за сугестиите во врска со задачата, ова со споредувањето на реални броеви веројатно ми правело проблеми и во други задачи со runtime error, баш ќе пробам да ги пререшам. Ми се разјаснија нештата откако ги прочитав внимателно коментарите и PDF документот со чести грешки на натпревари. Добар документ
program proizvodd;
var p,n,vkupno:real;
i:integer;
begin
readln(p);
readln(n);
i:=0;
vkupno:=0;
repeat
vkupno:=vkupno+p;
i:=i+1;
until vkupno/n=trunc(vkupno/n);
write('KUPI ',i,' DOBIJ ',vkupno/n-i:0:0,' GRATIS');
readln;
end.

Moze li nekoj sto raboti vo Pascal da mi kaze sto da promenam da ne go nadminuva vremenskiot limit, bidejki mi raboti samo na 4 slucai, a na drugite go nadminuva limitot.
Dali za regionalniot natprevar ke treba da me prijavi mentorot? Kako da go napravi toa, po email?
Blagodaram, gi popraviv greskite. Primerot bas mi pomogna
Moze nekoj da se obide da mi ja najde greskata? Resenieto mi raboti samo na 4 test slucai.


program izbori;
var n:1..50;
g:array[1..50] of 1..100;
min,p,i,j:longint;
begin
readln(n);
for i:=1 to n do
readln(g[i]);
for i:=2 to n do
for j:=i+1 to n do
if g[j]>g[i] then
begin
p:=g[i];
g[i]:=g[j];
g[j]:=p;
end;
min:=0;
i:=2;
while g[i]>=g[1] do
begin
g[i]:=g[i]-1;
g[1]:=g[1]+1;
if g[i]<g[i+1] then i:=i+1;
min:=min+1;
end;
write(min);
readln;
end.

Blagodaram
 
Forum Index » Profile for Goran1 » Messages posted by Goran1
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team