[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: hristijan
Forum Index » Profile for hristijan » Messages posted by hristijan
Author Message
За ова многу пати се има зборено и нема да се прифати. Затоа и не ме мрзи да објаснувам. xD
filip_bujaroski wrote:Moze treba da se napravi novo pravilo: "Glupi greski".
Da go definiram malce podobro
Da smees da promenis karakteri vo zadaca posle natprevar, i ako prethodno si imal 60, a sega 100, da imas 80. znaci ako si dobil x novi poeni, na poenite da ti se dodadat x/2.


Колку карактери да смееш да смениш?

Не е фер тоа правило. Ако има некој грешка во логика и таа грешка се средува со промена на 5 карактери, а на некој друг логиката му е точна ама има на пример неколку променливи погрешно иницијализирано, ќе му требаат повеќе смени и ќе добие помалце поени.
Плус, зошто би ги менувале правилата на нашите натпревари кога на светските не ги менуваат? Така само ќе се навикнеш на нешто што го нема на светска и полошо ќе поминеш, а поентата на нашите натпревари е освен избирање на натпреварувачите кои ќе ја претставуваат Македонија и нивно спремање за светските и балканските натпревари.
За да ти помине решението треба да се смени нешто во кодот, значи според правилата не.
11*11+11*11
11 ми враќа мене.
Така може
filip_bujaroski wrote:Moeto resenie e N^3
Si raboti


N^3 ти е решението?! Како?
Го немаме chat-ot сега ќе може тоа да се среди?
filip_bujaroski wrote:Go imam chitano toa
Problemot beshe shto ne go razbrav


Original, unsorted list:
170, 45, 75, 90, 802, 24, 2, 66

Sorting by least significant digit (1st place) gives:
170, 90, 802, 2, 24, 45, 75, 66

Notice that we keep 802 before 2, because 802 occurred before 2 in the original list, and similarly for pairs 170 & 90 and 45 & 75. Sorting by next digit (10s place) gives:
802, 2, 24, 45, 66, 170, 75, 90

Notice that 802 again comes before 2 as 802 comes before 2 in the previous list. Sorting by most significant digit (100s place) gives:
2, 24, 45, 66, 75, 90, 170, 802

It is important to realize that each of the above steps requires just a single pass over the data, since each item can be placed in its correct bucket without having to be compared with other items.


Ова ти е само битно. Почнуваш од последната цифра (и одиш кон првата, одиш единици, десетки, стотки...) и ги сортираш според неа броевите (на wikipedia се underlined, можеш таму да го гледаш овој дел). Откако ќе ги сортираш според неа, одиш на претходната и ги сортираш броевите според неа. Ако наидеш на две исти цифри, тогаш ништо не правиш, ги оставаш броевите во редоследот во кој што си се. Ако во некој број не постои цифра на позиција на која треба да проверуваш, зимаш дека имаш 0 таму.

За да се забраза ова мозеш да користиш buckets (види bucket sort прво ако не знаеш). Се на се, имаш 10 различни цифри значи толку buckets ти требаат. Кога ќе наидеш на број кој има цифра х на местото на кое проверуваш, тогаш го ставаш тој број во bucket х. Откако сите броеви ти се ставени во buckets, ги вадиш броевите почнувајќи од првиот bucket (тој во кој ги имаш ставено тие што имале 0 за таа цифра за која проверуваш). Од тој bucket ги вадиш броевите во редоследот во кој си ги ставил. Откако ќе ги извадиш сите броеви од еден bucket, одиш на следниот. Ако го разгледаш добро примереот, би требало да ти биде јасно зошто ова секогаш работи точно. Ако има нешто нејасно, прашувај.
http://en.wikipedia.org/wiki/Radix_sort
VasilK wrote:
баш мислев на тоа решение али не успеав да го докажам и искуцав brute force место него..Одма откако ќе завршиш со подготвување на некоја задача ја ставаш да се извршува на еден од безбројните сервери на Мендо.

Без разлика како ќе ги подредиш, времето на подготвување секогаш ќе ти биде исто. Логички е дека за да завршиш колку што е можно пократко, последна ќе ја оставиш програмата со најмало време на извршување. Тоа лесно се докажува.

Сега знаеш која ти е последната програма. Можеш да ја елиминираш неа, и ти останува истата задача со n-1 програми. Повтори го истото дури имаш програми.
Вака без код само некој од модераторите може да ти одговори.
Има попуст ако сакаме да купиме 5, 10 или па сите решенија?
Btw, не мислам дека откако ќе го средиш кодот, треба да го оставиш, за да може некој само да го копира и да го прати. Напиши што ти била грешката, или можеш да ставиш мал пример на кој ти давала погрешен резултат, ама нема поента да го оставиш кодот.. Подобро би било според мене тогаш на местото на кое е кодот да напишеш само РЕШЕНО и готово, така е на спој.
Мораш да се научиш сам да си ја бараш грешката... Ако ги имаш сите тест примери, никогаш нема да седнеш да искучаш brute force програма, тест генератор, и после тоа да ги споредуваш твојата програма со brute force-от, па да видиш кај грешиш.
 
Forum Index » Profile for hristijan » Messages posted by hristijan
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team