[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Регионален натпревар 2012  XML
Forum Index » Регионални натпревари
Author Message
bidikovJoined: 12/02/2010 01:10:05
Messages: 16
Offline

Ај вака кус преглед од другата страна на муабетот ....

Задачите беа добро напишани ... за тоа дали се или не се балансирани никогаш неможеме да тврдиме со 100% согурност ...

После натпреварот заклучоците се следниве:
1. има луќе кои изненадија и решија навистина добро
2. Има луѓе што се очекуваше да решат повеќе ама од некоја причина (ќе си ја откријат они самите) не решија толку добро ...
3. Има луѓе (секогаш има па веројатно има и сега) чии резултати не ги отсликуваат нивните реални знаења ..

Сега останува на комисијата да ги сумира резултатите, види каде треба да се санкционира и да ги разгледа приговорите за да за неколку денови ги имаме официјалните резултати и потенцијалните учесници на државниот натпревар од секоја во групите ...

Додека комисијата работи, наместо да терате бош муабети можете дополнително да ги утврдите знаењата бидејќи освен задачите од денеска во делот за тренинг има уште сигурно купше задачи кои не ви се решени ...

Успехот се прави со решавање на задачи, и учење од грешките на оние задачи кои не сте ги решиле целосно ...

За крај навистина ме радува што бројот на учесници е драстично поголем, а богами и општиот впечаток на борјот на решени задачи исто е за пофалба ...
Засукајте ракави и на решавање, на државниот натпревар ќе се очекува од вас дупло повеќе знаење и вештина ...

--
Владислав Бидиков
ФИНКИ систем инженер
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Само да одговорам, бидејќи на 100000 места го видов прашањето - НЕ ЗНАЕМЕ СО КОЛКУ ПОЕНИ СЕ ОДИ НА ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР. ЛИСТАТА НА ПОКАНЕТИ УЧЕСНИЦИ НА ДРЖАВНИОТ НАТПРЕВАР ЌЕ БИДЕ ОБЈАВЕНА ЗА НАЈМНОГУ 7 ДЕНА.
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

OP Magic Potato wrote:Sakam da potenciram deka vo osnovna grupa zadacite ne bea mnogu kvalitetni i bea disbalansirani.

prvata i vtorata zdaca se ocekuvashe da bidat na taa tezina(mn lesni), ama tretata zadaca beshe prilicno lesna za da bide stavena treta vo osnovna grupa. Dodeka 4tata zadaca beshe krshi glava zadaca ako sakash da izvadish 100 poeni, dodeka za brute force reshenie mn lesno se dobivaa 40 poeni.

ova go kazuvam bidejki prilicno lesno se vadea 300 boda na prvite 3 zadaci, i nekoi ucenici sto ne se mnogu iskusni prilicno lesno izvadija isto taka 300 boda.

i sakam da prasham od kolku poeni se odi na drzaven..

Се согласувам за тежината на задачите - искрено, не очекував дека на натпреварот ќе учествуваат 210 натпреварувачи. Ова "задачите не беа многу квалитетни" го разбрав како "имаше повеќе задачи со иста тежина". Ако мислеше на нешто друго, дообјасни се - лично, мислам дека текстовите и тест случаите беа OK.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/04/2012 20:02:59

dzonovMJoined: 22/02/2011 01:16:08
Messages: 21
Offline

Денешните резултати ме измотивираа да го напишам следното парче текст.

1.Државнио натпревар ќе ја покаже вистинската слика, пошто таму освен ако не ти е менторо невидлив ќе треба сам да решаваш .
2.Оние кои ја имат привилегијата ментор (ние штипјани ја немаме поради неколку причини а верувам дека голем дел од другите ја имат), максимално да ја искористат.
3.Колку е поголема конкуренцијата, толку е поголема мотивацијата.

Со среќа на екипата шо ќе биде повикана на државен и поздрав до сите нив со : Јас у седмо одделение зема второ место у шах

GL&HF
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Точно е дека има мноооогу натпреварувачи (и училишта) кои не ги почитуваа правилата - барем според решенијата што успеавме да ги разгледаме до овој момент. Како што кажавме пред почетокот на натпреварот - решавањето во група ќе се санкционира.
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

MOI wrote:
OP Magic Potato wrote:Sakam da potenciram deka vo osnovna grupa zadacite ne bea mnogu kvalitetni i bea disbalansirani.

prvata i vtorata zdaca se ocekuvashe da bidat na taa tezina(mn lesni), ama tretata zadaca beshe prilicno lesna za da bide stavena treta vo osnovna grupa. Dodeka 4tata zadaca beshe krshi glava zadaca ako sakash da izvadish 100 poeni, dodeka za brute force reshenie mn lesno se dobivaa 40 poeni.

ova go kazuvam bidejki prilicno lesno se vadea 300 boda na prvite 3 zadaci, i nekoi ucenici sto ne se mnogu iskusni prilicno lesno izvadija isto taka 300 boda.

i sakam da prasham od kolku poeni se odi na drzaven..

Се согласувам за тежината на задачите - искрено, не очекував дека на натпреварот ќе учествуваат 210 натпреварувачи. Ова "задачите не беа многу квалитетни" го разбрав како "имаше повеќе задачи со иста тежина". Ако мислеше на нешто друго, дообјасни се - лично, мислам дека текстовите и тест случаите беа OK.Super beshe se osven toa shto prvite 3 zadaci bea so ista tezina, a 4tata beshe malce poteska nego shto bi sakal Mozeme da vidime deka prvite 40 imaat 300+ poeni

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

filip_bujaroski wrote:
MOI wrote:
OP Magic Potato wrote:Sakam da potenciram deka vo osnovna grupa zadacite ne bea mnogu kvalitetni i bea disbalansirani.

prvata i vtorata zdaca se ocekuvashe da bidat na taa tezina(mn lesni), ama tretata zadaca beshe prilicno lesna za da bide stavena treta vo osnovna grupa. Dodeka 4tata zadaca beshe krshi glava zadaca ako sakash da izvadish 100 poeni, dodeka za brute force reshenie mn lesno se dobivaa 40 poeni.

ova go kazuvam bidejki prilicno lesno se vadea 300 boda na prvite 3 zadaci, i nekoi ucenici sto ne se mnogu iskusni prilicno lesno izvadija isto taka 300 boda.

i sakam da prasham od kolku poeni se odi na drzaven..

Се согласувам за тежината на задачите - искрено, не очекував дека на натпреварот ќе учествуваат 210 натпреварувачи. Ова "задачите не беа многу квалитетни" го разбрав како "имаше повеќе задачи со иста тежина". Ако мислеше на нешто друго, дообјасни се - лично, мислам дека текстовите и тест случаите беа OK.Super beshe se osven toa shto prvite 3 zadaci bea so ista tezina, a 4tata beshe malce poteska nego shto bi sakal Mozeme da vidime deka prvite 40 imaat 300+ poeni

A so kolku poeni se odi na drzaven? DDD( se zezam, ne me tepajte)

This message was edited 1 time. Last update was at 09/04/2012 13:58:11


Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

MOI wrote:
OP Magic Potato wrote:Sakam da potenciram deka vo osnovna grupa zadacite ne bea mnogu kvalitetni i bea disbalansirani.

prvata i vtorata zdaca se ocekuvashe da bidat na taa tezina(mn lesni), ama tretata zadaca beshe prilicno lesna za da bide stavena treta vo osnovna grupa. Dodeka 4tata zadaca beshe krshi glava zadaca ako sakash da izvadish 100 poeni, dodeka za brute force reshenie mn lesno se dobivaa 40 poeni.

ova go kazuvam bidejki prilicno lesno se vadea 300 boda na prvite 3 zadaci, i nekoi ucenici sto ne se mnogu iskusni prilicno lesno izvadija isto taka 300 boda.

i sakam da prasham od kolku poeni se odi na drzaven..

Се согласувам за тежината на задачите - искрено, не очекував дека на натпреварот ќе учествуваат 210 натпреварувачи. Ова "задачите не беа многу квалитетни" го разбрав како "имаше повеќе задачи со иста тежина". Ако мислеше на нешто друго, дообјасни се - лично, мислам дека текстовите и тест случаите беа OK.


pod "задачите не беа многу квалитетни" sakam da kazam deka nivoto na prvite 3 zadaci beshe prilicno slicno(mnogu lesni bea zadacite), dodeka razlikata na tezinite na tretata i cetvrtata zadaca beshe golema.
[Email] [MSN]
 
Forum Index » Регионални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team