[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: MOI
Forum Index » Profile for MOI » Messages posted by MOI
Author Message
Започнува циклусот на натпревари по информатика за 2022-ва година!
http://cs.org.mk/index.php/19-nasloven-nastan/490-ciklus-natprevari-2022-start

Повеќе информации за натпреварите за основно и средно образование, може да се најдат на веб-сајтот на ЗИМ или на почетната страница на МЕНДО.
Започнува циклусот на натпревари по информатика за 2021-ва година!

Повеќе информации за натпреварите за основно и средно образование, може да се најдат на веб-сајтот на ЗИМ или на почетната страница на МЕНДО.
На 18.08.2020 и 19.08.2020 се оддржа Македонската (Јуниорска) Олимпијада по информатика 2020. Согласно со генералните препораки за актуелната здравствена криза, МОИ и МЈОИ се оддржаа во скратен формат.

Повеќе информации можете да најдете на веб-сајтот на ЗИМ:
http://cs.org.mk/index.php/natprevari/srednoobrazovanie/makedonskaolimpijada-informatika

Задачите и тест случаите се веќе објавени во делот за тренинг на МЕНДО.
Информации за регионалниот натпревар може да се најдат тука: http://cs.org.mk/index.php/natprevari/srednoobrazovanie/regionalennatprevar
longhi wrote:Treba da se dodadat natprevarite za 2020 godina, za da gi ima i na MENDO.


Oficijalni informacii za natprevarite po informatika (za osnovno i sredno obrazovanie) mozhe da se najdat na veb-sajtot na ZIM.
Tamu kje bidat objaveni i datumite za natprevarite, kako i pravilata za istite.

Link: http://cs.org.mk/
USACO 2019/2020

USACO will organize several online contests in 2019 and 2020. Participation is free, and open to all. The contests are available in four divisions: bronze, silver, gold, and platinum.
All returning participants start out in their former divisions, and new participants start out in the bronze division. The contests are for individuals only, not teams.

Each contest has 3 problems to which you will submit solution programs in C, C++, Pascal, Java, or Python.
The USACO 2019 December contest is available from December 13 through December 16. Visit the USACO website for more information, including the schedule for future competitions: http://usaco.org/
Pred okolu eden mesec, so cel postabilno i poefikasno rabotenje na MENDO, sistemot beshe premesten na nova mashina i nova lokacija. Nashite testovi i analizi pokazuvaat deka site elementi rabotat kako shto treba.

Kako korisnici na sistemot, dokolku zabelezhite bilo kakov problem so MENDO, mozhete da ni ispratite e-mail poraka koristejki gi slednite kontakti: http://mendo.mk/Help.do
BATIR wrote:Koga kje se objavat listite so ucenici koi kje odat na drzaven natprevar?


Има одговор во делот за прашања кај натпреварот.
MODDI wrote:Кодов ми вади 14 точни тест примери, а 6 ми ги дава грешка, може помош???

Треба да користиш "long long" и во функцијата count_changes()

Значи, да биде
Tose Todorov wrote:Дали може да го апдејтирате jdk барем до Java 8 за да може да го користиме Stream API-то ?

Здраво, ќе се консултирам, ама не сум сигурен дека ќе биде до септември (кога ќе има и многу други промени на МЕНДО, друг начин на извршување и слично).
Едноставно, на натпреварите не се користи тој јазик, предавањата и слично се поврзани со C, C++ или Паскал, така да не е некој приоритет - на жалост.
Инаку, направив еден брз експеримент да пребарам во сите Јава решенија колку луѓе пробале да користат streams, labmda и слично во Јава, и бројот е исклучително мал, така да поради тоа пишав дека можеби нема да биде приоритет.

Фала за сугестијата во секој случај. Ќе споделам тука ако има некој update.
petarsor wrote:Сега ти поминува наместо на 0/20 случаи на 15/20 случаи. Другото оставам на тебе, да не ја средувам до крај, особено бидејќи несакаш и има напишано решение погоре и можеш да симнеш некој од тие тест случаи.


Бидејќи е поправено скоро целото решение, мислам дека може да се напише и последната поправка, а тоа е во циклусот каде што се намалува pom, веднаш на почетокот да се провери дали почетната позиција е соодветна, т.е. да се додаде


Така работи на сите случаи.
BATIR wrote:Слушав дека оваа задача се решава со услови, но никако не ми влегува во памет. Некој хинт?


Да се пробаат сите четирицифрени броеви.
Решение подолу (ако сакаш да го видиш).

BATIR wrote:Zdravo. Ja citav zadaca raspored. Moze nekoj hint , na primer na sto treba da pazam, ili pak koi vrednosti treba da gi cuvam.
Link: http://mendo.mk/Task.do?id=50


Мислам дека постои веќе тема за задавача. Има и решение.
Ако е само за хинт, прочитај ги првите 30-тина редови од решението.
http://mendo.mk/jforum/posts/list/209.page#1894
VlatkoSh wrote:Ako treba da napravi 3 cekori na nekoja strana, dali ako otide nadesno ke vleze vo izlezot?

Не, пишува дека сите тие знаци се "соби". Во тој случај ќе ја помине таа соба, така што по правењето на чекорите нема да биде кај излезот.

Уште поконкретно, излезот за примерот даден долу е "4" -> десно 1, десно 2, десно 3, лево 1.
Ретки се задачите каде што се читаат толку многу податоци за да читањето/печатењето одзема најголем дел од времето во нашите решенија. На некои натпревари дури не ни има читање/печатење на податоци од влез, туку податоците ни се дадени како аргументи на некоја функција која што треба да ја имплементираме.

Доколку има задачи каде што треба да се читаат стотици мегабајти од податоци, најчесто ќе ни биде наведено во задачата да внимаваме. Ако сакаш да користиш cin/cout во тој случај, можеш да ги искористиш следните две наредби на почетокот на програмата (за исклучување на синхронизација бидејќи ретко користиме и scanf/printf и cin/cout во иста програма, и cin/cout да не чекаат еден на друг). Можеш повеќе информации да најдеш на Google ако те интересира (да бараш "sync_with_stdio cin.tie". "scanf/printf vs cin/cout" итн).

 
Forum Index » Profile for MOI » Messages posted by MOI
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team