[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: mile
Forum Index » Profile for mile » Messages posted by mile
Author Message
Овие натпревари се одржуваат веќе 13-та година по ред. Силно ви препорачувам редовно да учествувате на нив. Резултатите кои ќе ги постигнете може да влијаат при изборот на ученици за македонските тимови за интернационалните натпревари.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Croatian Open Competition in Informatics
COCI 2018/2019
Internet online contest series


Over the next six months we will organize seven online contests
as a warm-up for the 2019 season of high school programming competitions.
Everyone is welcome to participate!

Each contest will be three hours long and will feature five tasks.
The tasks will be of widely varying difficulty; we hope that many
beginner or up-and-coming contestants will participate, as well as
the more experienced ones.

The first contest will be held on Saturday, 20 October 2018, starting
at 14:00 (GMT/UTC). Check out your local times at http://hsin.hr/coci/next_contest.html

You may use Python, Pascal, C/C++ or Java as your programming language of choice.

The two relevant websites are:
http://hsin.hr/coci/ - information about the contest
http://evaluator.hsin.hr/ - contest system

We hope that you will join us or encourage your students to do so!
HoulaHulaHoop wrote:За дадениот тест пример, нели е подобро решение C 7 со оглед на тоа што работата на Трпе може да ја заврши агенцијата C работејќи :
пакет B ,s=100 ;
пакет B ,s=50 ;
пакет B ,s=25 ;
пакет B ,s=2 ;
Сепак никаде не е спомнато дека S МОРА да биде еднаков на бројот на останатите документи.


С 7 е точното решение. Ова твоето би резултирало со С 4, но и со 11 документи необработени (наместо точно 5).
Колку најмногу прекршувања може да се потребни?
Натпревар во бугарија во повеќе рунди: http://codeit.bg/eng.
Учествувајте!
Во твоето решение премногу пати се изминува низата. Размисли како лесно да ги утврдиш позициите на книгите кои треба да си ги заменат местата. Хинт: формирај матрица со 2 редици, при што во првата редица ќе биде низата, а во втората редица на почеток ќе бидат редните броеви (0, 1, 2....). Потоа, внимавај како ќе сортираш.
Агендата е објавена веќе 2 дена.
http://cs.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&catid=2&id=228&Itemid=43
За учениците од основно натпреварот ќе започне во 11 часот, но треба да сте таму од 10:00.

Учениците кои се имаат квалификувано на нашиот Државен натпревар, ќе може да отидат директно и на државниот натпревар од математика.
kikoano wrote:Како ке се одржи натпреварот по програмирање?
Ке може ли твој лаптоп да се донесе?
Кој IDE ке се користи?
Како ке се праќа кодот?
Ке се дава повеќе бодови за пократок и побрз начин на решавање?
Ке биде дадена една задача или повеке?
Ке може ли да се користи интеренет?
Ке има ли објективно програмирање со класи?


Сите правила за натпреварување се објавени на zim.mk.
Известени се менторите. Во просториите на ФИНКИ на ТМФ.
Прочитај го текстот на задачата убаво.

Бакшишот треба да е помеѓу 5% и 10% од вкупната оставена сума, а не од основната сума. За конкретниот пример, добри се вредностите 2000, 2005, ..., 2110.
Прочитајте ги правилата убаво.
Почитувани членови,
се наближува регионалниот натпревар кој ќе се одржи на 01.03 (недела).

На следниот линк се објавени сите потребни информации.
http://cs.org.mk/index.php/natprevari/srednoobrazovanie/regionalennatprevar
Ве молам прочитајте и реагирајте навремено.
А јасно ли ти е кај ти е грешката?
Вака,
1. Може ли да провериш што ти прави овој ред: if (max><pozicija[j]){ ?
2. Сигурен ли си дека задачата дава точни резултати? Како си сигурен?
3. Не е убаво да тврдиш дека ти е точна задачата, ако не е!
За жал, не наидов на разбирање кај Сојузот на математичари за прилагодување на термините.
Сепак, за да излеземе во пресрет на сите заинтересирани, регионалниот натпревар ќе се одржи во недела 01.03.2015 (значи еден ден подоцна од натпреварот по математика).
Посакувам успех на сите учесници (кој доаѓа само со напорно вежбање).
 
Forum Index » Profile for mile » Messages posted by mile
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team