[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: mile
Forum Index » Profile for mile » Messages posted by mile
Author Message
Имам некоја идеја како да го решиме проблемот и ќе се обидам директно да преговарам со Сојузот на математичари. Се разбира, за договор се потребни двајца, па ќе видиме дали ќе успееме да најдеме компромис во интерес на учениците.
Прашавте ли кај организаторот на математичкиот натпревар?
Кој е нивниот одговор?
Школата е планирана надвор од терминот на зимскиот распуст точно заради цената.

Сметаме дека талентираните ученици, кои би присуствувале на школата нема да имаат проблем да надополнат за пропуштениот дел од наставата. Тоа е востановена практика.

Барањето за ослободување од настава ќе го достави родителот (може во координација со професорот по информатика). Министерството не обезбедува индивидуална грижа за учениците (за различни случаи), но родителите - да.

Останатите инфоррмации, како што веќе кажав - зависат од интересот за школата и ќе може да бидат објавени по 28-ми декември.
Детали ќе бидат објавени по 28-ми декември. Истите зависат од бројот на пријавени учесници.

При пополнување на пријавата се остава тел. број и е-адреса за контакт. Така ќе бидат сите родители контактирани.
Почитуван Михаил,
се извинуваме за задоцнетиот одговор.

Во однос на прашањата:
Дали е потребно некое предзнаење за учество во зимската школа?
- Потребно е да има минимално познавање во програмирање (да може да реши барем половина од подготвителните задачи на МЕНДО, дел за почетници - http://mendo.mk/Training.do?cid=3)

Дали е потребно носење на некоја опрема, лаптоп или друго?
- Пожелно е да се носи лаптоп, но не е неопходно. Доволно е ако барем половина од учесниците имаат.

Дали ќе има човек задолжен за децата т.е. да не бидат оставени сами на себе.
- Се разбира дека ќе има (предавачи и/или аниматори).

Дали организирано ќе одат в град или не е планирано одење в град.
- Хотелот е релативно далеку од градот, и може да има само едно патување (се разбира организирано).

Колкав дел од денот ќе имаат за работа, учење а колкав за слободни активности?
- Поголем дел од деноноќието е предвидено за работа. Од вистинскиот ден кој трае 9:30 часа, околу 3-4 часа ќе бидат наменети за зимски активности на отворено.

Дали е организирано скијањето и возењето со ски лифтовите?
- Настава за скијање нема да има. Секој учесник ќе има дневен билет за едно возење до врвот Копанки.

Дали има превоз до и од Молика или треба ние да го донесеме и земеме детето?
- Превозот е во организација на родителите. Неколку дена пред почетокот на школата, во зависност од бројот на заинтересирани, можно е да организираме пречек во Битола (автобуска станица) и организиран превоз до хотелот.
Епа, размисли ли?
Државниот натпревар ќе се одржи во предвидениот термин: сабота 22.03.2014.
На линкот се дадени значајни информации за натпреварот.

http://cs.org.mk/index.php/natprevari/srednoobrazovanie/drzavennatprevar/2-razno/184
Денес. На cs.
ИТНО: За да може учениците да учествуваат на натпреварот, менторот мора да има одговорено на пораката за прифаќање на условите за натпреварување.
The second contest in the series will be held on this Saturday, November 9, starting at 14:00 (GMT/UTC).
Check out your local times at http://hsin.hr/coci/next_contest.html.

The contest will be three hours long and will feature six tasks.
The tasks will be of widely varying difficulty; we are hoping to have many beginner or up-and-coming contestants participate, as well as those more experienced.
You may use Pascal, C/C++ or Java as your programming language of choice.

The two relevant websites are:
http://hsin.hr/coci/ - information about the contest
http://evaluator.hsin.hr/ - contest system
Central European Olympiad in Informatics 2013 that will be held next week in Primosten, Croatia, will be accompanied by an Internet online contest.

The tasks will be exactly the ones used during the real competition and will be graded using the same test data. Everybody is welcome and we are happy to invite you and all your friends/colleagues/students to participate!

1st Competition Day ... Tuesday, October 15, 14:00-19:00 GMT/UTC
2nd Competition Day ... Thursday, October 17, 14:00-19:00 GMT/UTC

There will be three tasks on each day of competition. The tasks will be algorithmic in nature and reasonably hard to solve. You may use Pascal, C or C++ as your programming language of choice.

You can find details about the contest at http://hsin.hr/ceoi2013/index.php?page=online_contest
Објавена е конечна листа по сите натпревари, во која се наведени и избраните учесници за учество на интернационалните натпревари.
Избраните учесници мора да го потврдат своето учество најдоцна до четврток 25.04. според објавената информација во делот за меѓународни натпревари.
Објавен е конкурс за летна школа за талентирани ученици.
Линкот за конкурсот е:
http://stipendii.mon.gov.mk/rsslink/-/asset_publisher/9y5J/blog/id/4440276

Вистинскиот линк за аплицирање е:
http://summercamp.finki.ukim.mk

Ве охрабруваме да аплицирате на школата за Основи на роботика во организација на ФИНКИ.
На 22.04 со почеток во 14:00 во долната зграда на ПМФ(приземје, просторија Л14) ќе се одржи изборен натпревар во траење од околу 4 часа.

На истиот се поканети првите 12 најдобро пласирани учесници од МОИ.

Истиот ќе ни биде значаен индикатор за нивото на знаење на сите учесници и нивна спремност да се соочат со претставниците од другите земји, т.е. индикатор дали и со колку учесници Македонија треба да учествува на интернационалните натпревари. Затоа, подгответе се добро!
As part of the COCI series, we are hosting an Internet online contest with problems from the Croatian Olympiad in Informatics 2013.
The contest is primarily intended for high school contestants, but is open to all interested!

This contest is used in Croatia to select members of the IOI team.
There will be 3-5 tasks and the contest will be 5 hours long.
It will be held on Saturday, April 6, starting at 14:00 (GMT/UTC).
Check out your local times at http://hsin.hr/coci/next_contest.html .
You may use Pascal, C/C++ or Java as your programming language of choice.

The two relevant websites are:
http://hsin.hr/coci/ - information about the contest http://evaluator.hsin.hr/ - contest system.
 
Forum Index » Profile for mile » Messages posted by mile
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team