[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: tStojkovski
Forum Index » Profile for tStojkovski » Messages posted by tStojkovski
Author Message
Ќе има стипендии за поуспешните матуранти кои што планираат да се запишат на ФИНКИ/ПМФ?
Дали може сеуште да се пријавиме за натпреварот? Никаде немаше вест за пријавување и дури сега на cs.org.mk налетав на информацијата. Знам дека многу каснам, ама ќе ве замолам да ми биде овозможено?
Идеа?
Не можам да го добијам менторот за да види мејл. Се надевам нема да биде проблем со оглед на тоа што сум единствен натпреварувач од училиштето.
Зошто мислам дека лани подолго траеше регионалниот натпревар?
И ако е скратено времето, зошто?
лајк за токени
Malak wrote:program srednacifra;
var x,sr:integer;

begin
writeln('vnesete tricifren broj cija sredna cifra sakate da ja izdelite');
readln(x);
sr:=(x div 10) mod 10;
writeln(sr);
readln;
end.
ne mi go prifaka kodot a funkcionira. Isto kako i uste nekolku drugi zadaci koi lokalno funkcioniraat, no ne i otkako ke gi pratam. Ke ve zamolam za pomos :)

Прочитај ги прво правилата.
Стави во [code] тагови вака не се чита
MarioTalevski wrote:
tStojkovski wrote:
Две различни парчиња се дел од исто нафтено поле ако тие граничат вертикално, хоризонтално или дијагоналано.


Pa znam ubo ja razbrav zadacata ama neznam oti ne mi funkcionira kodot

Кога некој ќе ти болдира некој збор, треба да обрнеш внимание на тој збор.
Кодот не ти зема во предвид дијагонално. [ dfs(x+1,y+1),dfs(x+1,y-1),dfs(x-1,y+1),dfs(x-1,y-1) ]
Две различни парчиња се дел од исто нафтено поле ако тие граничат вертикално, хоризонтално или дијагоналано.
ideone.com
metotra wrote:Слушнав дека само еден од оние што имат исти бодови (на пример во основна група, има едно 20 души со по 300 бодови) по автоматски избор ќе продолжи само еден учесник на државен. Некако многу смешно ми изгледа ова, но во моето училиште на големо се зборува, дали е точно ова? И ако е точно, стварно ќе биде смешно, бидејќи место да одат поквалитетните учесници, ќе отидат оние со помало знаење.

Регионален натпревар е, па мислам дека се гледа и од кај си
Бриши system("pause");
filip_bujaroski wrote:
tStojkovski wrote:
Vikjan94 wrote:
tStojkovski wrote:
Vikjan94 wrote:
obi1kenobi wrote:
Vikjan94 wrote:Која е идејата за задачава?
Претпоставувам дека е нешто со динамичко, така?


Генерално, кога за алчно решение ќе најдеш контра-пример, вистинското решение е динамичко; значи да.


Да, да, баш по таа логика одев
Ама прашањето ми е, како да го изведам тоа? Немам некоја идеја!

Со динамичко запишуваш во bool низа секој можен збир што можеш да го добиеш со комбинација на сите натпреварувачи и кога ќе го сториш најблискиот можен збир до sum/2 ти е едната екипа а другата ти е разликата помеѓу првата екипа и сумата од натпреварувачите.


Мислиш, да ги изгенерирам сите можни комбинации со n/2 членови и да го пресметувам збирот на нивните јачини???

Вака, ќе направиш низа boolean T[N] каде што N ти е сума од јачините на сите n-натпреварувачи. Потоа за секој натпреварувач i за неговата вредност C[i] задаваш вредност T[C[i]]=true, и за секој елемент T[j]=true определуваш T[j+C[i]]=true. Мислам дека бев повеќе од јасен сега и дека ако има потреба од понатамошно разјаснување сам треба да разгледаш и да поекспериментираш


A kako kje znaesh deka nema nekoj natprevaruvac da se povtori po nekolku pati vo dinamickoto?

Не мора цела задача на тацна
Vikjan94 wrote:
tStojkovski wrote:
Vikjan94 wrote:
obi1kenobi wrote:
Vikjan94 wrote:Која е идејата за задачава?
Претпоставувам дека е нешто со динамичко, така?


Генерално, кога за алчно решение ќе најдеш контра-пример, вистинското решение е динамичко; значи да.


Да, да, баш по таа логика одев
Ама прашањето ми е, како да го изведам тоа? Немам некоја идеја!

Со динамичко запишуваш во bool низа секој можен збир што можеш да го добиеш со комбинација на сите натпреварувачи и кога ќе го сториш најблискиот можен збир до sum/2 ти е едната екипа а другата ти е разликата помеѓу првата екипа и сумата од натпреварувачите.


Мислиш, да ги изгенерирам сите можни комбинации со n/2 членови и да го пресметувам збирот на нивните јачини???

Вака, ќе направиш низа boolean T[N] каде што N ти е сума од јачините на сите n-натпреварувачи. Потоа за секој натпреварувач i за неговата вредност C[i] задаваш вредност T[C[i]]=true, и за секој елемент T[j]=true определуваш T[j+C[i]]=true. Мислам дека бев повеќе од јасен сега и дека ако има потреба од понатамошно разјаснување сам треба да разгледаш и да поекспериментираш
 
Forum Index » Profile for tStojkovski » Messages posted by tStojkovski
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team